Blog

Hvor kommer kaffe fra ?

Hvor kommer denne plante fra, der i dag producerer den mest populære drink i hele verden? Hvem var de første, der besluttede at bruge det? Hvordan spredte det sig til forskellige regioner på planeten? Hvordan blev frugterne af en busk den mest populære drink i menneskehedens historie? Disse og mange andre spørgsmål vil blive besvaret i denne artikel.

Kort historie om kaffe

Kaffeplanten var allerede forbrugt og kendt siden meget tidligere, men den første rigtige og videnskabelige beskrivelse af den blev først fundet i 1592, et århundrede efter koloniseringen af Amerika. Det var arbejdet med Prospero Alpini, en venetiansk læge og botaniker, der ud over at beskrive planten også beskrev dens terapeutiske anvendelser. Alpini havde tidligere været ansvarlig for at bringe kaffeanlægget til Europa for første gang, specifikt til Venedig.

Som en nysgerrighed klassificerede Antoine de Jussieu i 1713 denne plante som en række jasmin (han kaldte det ikke Jasminun Arabicanum forgæves), og det var først i 1737, at Linné endelig klassificerede det i en unik genre, der var specifik for kaffe: Coffea. På det tidspunkt var der kun én slags kaffe kendt: Arabica, selvom vi i dag selvfølgelig ved, at der er mange flere (over hundrede).
kaffebønner
Kaffe kommer fra bønnerne fra en plante kaldet kaffetræet. Kaffetræet er en tropisk flerårig plante med en meget variabel morfologi. Kaffebønnerne ristes og formales derefter for at producere den kaffe, som infusionen, som vi alle kender og spiser i dag, traditionelt tilberedes (ved hjælp af forskellige metoder).

For nylig forbruges også grønne kaffebønner (ikke-ristede) for at drage fordel af frugtens utallige antioxidant egenskaber.

For at få en idé om bredden og sorten af kaffetræer og de forskellige kvaliteter, som kaffe har afhængigt af dens oprindelse, er et stykke information nok: det anslås, at der er omkring 6000 forskellige typer kaffetræer i verden, som producerer mere end 100 kaffearter. De fleste er små træer eller buske, men nogle kan være så høje som 10 meter.

Fra kvalitets kaffe til kapsler

Oprindelsen af kaffe i verden forbliver et mysterium for alle, selvom de mest accepterede teorier påpeger, at forfædrene til de nuværende indbyggere i Etiopien (eller under alle omstændigheder i området af Afrikas Horn) var de første mennesker til at genkende egenskaber ved kaffe såvel som at dyrke kaffeplantens bønner.

Fra regionerne Abessinien spredte det sig senere mod øst, og det begyndte at blive dyrket og forbrugt med stor succes i Arabien og Indien. Dette skyldtes muslimernes handels- og pilgrimsruter (til Mekka), der krydsede det asiatiske kontinent fra den ene ende til den anden.

Tilsvarende blev den omvendte rejse foretaget af venetianske handlende, der var ansvarlige for at introducere kvalitets kaffe til Europa. Desværre er der ingen beviser eller bevis for utvetydigt at bevise disse fakta.

Er der forskel på billige og dyre bildæk?

Når du handler nye bildæk, er det altid fristende at spare penge og finde en billigere løsning. Når alt kommer til alt, hvad er forskellen mellem billige og dyre dæk?

Du betaler helt sikkert bare for varemærket, og et stykke gummi klarer sig vel lige så godt som et andet, ikke? Men det viser det sig, at der faktisk er meget avanceret teknik, der går ind i de højtydende dæk produceret af førsteklasses dækproducenter. Alt fra slidbane design til gummiblandinger er et produkt af intensivt arbejde, og et dyrt dæk fra en stor kendt producent vil give langt bedre ydeevne på tværs af en bredere vifte af vejforhold end et billigt budgetdæk fra et ukendt firma.

Denne ydelses fordel ved dyre dæk kan let ses ved test og har en stor indvirkning på din sikkerhed. I en nylig test af bremseevnen for 50 forskellige bildæk, var det dårligste bildæk cirka 30 meter længere afstand for at stoppe på tør fortov, end den bedste gjorde. Og på vådt fortov blev denne forskel endnu større med det dårligste dæk, der tog 12 meter længere.
Ude på vejen kan det let være forskellen mellem at have en stor ulykke og have en mindre sammenstød. Uanset hvor kraftige dine bremser er, eller hvor sofistikeret dit bil er, er dine dæk den eneste forbindelse mellem din bil og vejen. Og brug af gode dæk vil sikre, at din bil kan præstere så godt som muligt, hvis du nogensinde er i en situation, hvor dette er nødvendig.
bildæk
Dyre dæk til bilen ville ikke kun forbedre din bils brems evne, men de vil også have adskillige andre fordele i forhold til billige bildæk. Disse kan omfatte reduceret vejstøj, forbedret kørekvalitet, længere slidbane tid og bedre kilometertal.
Det er slet ikke en overdrivelse at sige, at kvalitetsdæk kan transformere en bil, hvilket giver dig en mere sikker og mere behagelig køreoplevelse. Og mens det forbedrede kilometertal på benzin og den længere levetid på dyre dæk muligvis ikke sparer dig penge (selvom det giver dig mulighed for at undgå en ulykke, vil det med sikkerhed), reducerer det forskellen i prisen mellem billige og dyre dæk. Så næste gang du køber et nyt sæt dæk til bilen, kan du overveje at bruge lidt flere penge på et kvalitetsprodukt. Du vil ikke bare købe et mærke, men køber en af ​​de vigtigste og mindst dyre forbedringer, som din bil kan have.

Som alt hvad du køber, kan kvaliteten og navnet på dækkene. Gøre en stor forskel i, hvor meget de koster. Jo højere kvalitet, jo mere koster dækkene typisk. Men det betyder ikke, at når du handler efter rabat på dæk, er dine eneste muligheder at få dårlige kvalitetsdæk, hvis du vil spare et par kroner. Der er mange faktorer, der går ind i prisen på dæk, og kvalitet er blot en af ​​dem. Læs mere hos Rabatpower