Hvor kommer kaffe fra ?

Hvor kommer denne plante fra, der i dag producerer den mest populære drink i hele verden? Hvem var de første, der besluttede at bruge det? Hvordan spredte det sig til forskellige regioner på planeten? Hvordan blev frugterne af en busk den mest populære drink i menneskehedens historie? Disse og mange andre spørgsmål vil blive besvaret i denne artikel.

Kort historie om kaffe

Kaffeplanten var allerede forbrugt og kendt siden meget tidligere, men den første rigtige og videnskabelige beskrivelse af den blev først fundet i 1592, et århundrede efter koloniseringen af Amerika. Det var arbejdet med Prospero Alpini, en venetiansk læge og botaniker, der ud over at beskrive planten også beskrev dens terapeutiske anvendelser. Alpini havde tidligere været ansvarlig for at bringe kaffeanlægget til Europa for første gang, specifikt til Venedig.

Som en nysgerrighed klassificerede Antoine de Jussieu i 1713 denne plante som en række jasmin (han kaldte det ikke Jasminun Arabicanum forgæves), og det var først i 1737, at Linné endelig klassificerede det i en unik genre, der var specifik for kaffe: Coffea. På det tidspunkt var der kun én slags kaffe kendt: Arabica, selvom vi i dag selvfølgelig ved, at der er mange flere (over hundrede).
kaffebønner
Kaffe kommer fra bønnerne fra en plante kaldet kaffetræet. Kaffetræet er en tropisk flerårig plante med en meget variabel morfologi. Kaffebønnerne ristes og formales derefter for at producere den kaffe, som infusionen, som vi alle kender og spiser i dag, traditionelt tilberedes (ved hjælp af forskellige metoder).

For nylig forbruges også grønne kaffebønner (ikke-ristede) for at drage fordel af frugtens utallige antioxidant egenskaber.

For at få en idé om bredden og sorten af kaffetræer og de forskellige kvaliteter, som kaffe har afhængigt af dens oprindelse, er et stykke information nok: det anslås, at der er omkring 6000 forskellige typer kaffetræer i verden, som producerer mere end 100 kaffearter. De fleste er små træer eller buske, men nogle kan være så høje som 10 meter.

Fra kvalitets kaffe til kapsler

Oprindelsen af kaffe i verden forbliver et mysterium for alle, selvom de mest accepterede teorier påpeger, at forfædrene til de nuværende indbyggere i Etiopien (eller under alle omstændigheder i området af Afrikas Horn) var de første mennesker til at genkende egenskaber ved kaffe såvel som at dyrke kaffeplantens bønner.

Fra regionerne Abessinien spredte det sig senere mod øst, og det begyndte at blive dyrket og forbrugt med stor succes i Arabien og Indien. Dette skyldtes muslimernes handels- og pilgrimsruter (til Mekka), der krydsede det asiatiske kontinent fra den ene ende til den anden.

Tilsvarende blev den omvendte rejse foretaget af venetianske handlende, der var ansvarlige for at introducere kvalitets kaffe til Europa. Desværre er der ingen beviser eller bevis for utvetydigt at bevise disse fakta.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *